Pluriversalidade Kanhgág (Kaingang): historicidade, resistências e resiliências - Damasceno, Maira (Universidade do Vale do Rio dos Sinos, 2022)
Ẽg kajrãn ja tu, ẽg tóg jykrén kar tó tĩ. Ũ tỹ gufã ag jykre kre vẽnh kajrãn tĩ tĩ, ti mré kanhgág pẽ ag jykre to. Mỹr vãsa ag Ó kar Jé kre fijfã ẽn ge, ẽn kãjatun tũg ja ke vẽ gé. Kỹ kanhgág pẽ ag tỹ,nén ũ kre fijfã ẽn vẽ e tỹ vĩ nỹ tĩ. Hãra vẽ kurã kar prỹg tỹ tĩg ke mỹr, ẽg vẽ kãjatun ke tũ nỹtĩ.(50a.c/1650). Ẽg tỹ ke kagtĩg kỹ, ẽg vẽ jãfĩn ke nỹtĩ. Vãsa ẽg sĩ ag jykre ti (1492-2022). Mág tỹ vĩ ti nỹ kar vã há tỹ vĩ nỹ gé, ẽg tóg, ẽg jykre pẽ ẽn kãjatun tũg jé, ke kỹ rãn kar ẽg tóg kre fij ke ẽg nỹtĩ. Mỹr ẽg tóg hã kre mogmog kỹ nỹtĩn, ẽg tũ pẽ vẽ, ẽg kajró tag ti.

Through studies, speeches and reflections carried out by individuals who live and teach based on indigenous philosophies, however, with special attention to the kanhgág, combined with a panoramic perspective with an extensive time frame, this work investigates the long-term kanhgág historicity to encompass and relate the archaeological information (50a.C/1650) of their ancestors to the space-time of the “little history” (1492/2022). This broad movement is pedagogically important for the teaching of kanhgág history, because, by identifying and reconnecting the spaces-time of the ancestors to kanhgág historicities, a historical perspective is obtained from its own philosophy and processes, thus evidencing the place of construction of kanhgág knowledge.
Keywords: Kanhgág; kaingang; Pluriversalidade; Historicidade; Resistência; Resiliência; kajró; Jykre; Pluriversality; Historicity; Resistance; Resilience; ACCNPQ::Ciências Humanas::História